VV: Musíme vědět, na co to je

Věci veřejné jsou stále rezervované. „My v tuto chvíli neříkáme jednoznačně ano, ani ne. Musíme vědět, na co konkrétně to půjde. Jestli to nebude jen bezedná díra a za půl roku nepřijde zase někdo s nataženou rukou. Každopádně by ta částka musela být o dost nižší než původně navrhovaných 90 miliard,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Věcí veřejných Radek John.

Ministr dopravy z VV Pavel Dobeš tento návrh bere jako rozumnější pozici TOP 09 k jednání než na počátku. "Jsem rád, že se začínáme vracet k racionální debatě a opuštíme hysterii, že když nebude posláno 90 miliard, koaliční partner opustí vládu. Jsem rád, že částka, kterou prosazuje TOP 09, se výrazně snížila. O tomto se dá již debatovat a jednat, nicméně o společném stanovisku se poradíme s dalšímí kolegy ministry z Věcí veřejných a názor kolegů pro mě bude také důležitý," řekl ParlamentnímListům.cz Pavel Dobeš. Ten prozradil, že by se kvůli této otázce měli sejít ministři VV v úterý v 17 hodin a nalézt společný postoj.

"Podpořím snížení původního požadavku, pokud se bude blížit přepočtu financí obyvatele na úrovni Polska, což dle mých informací tento návrh splňuje," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

Podle informací ParlamentníchListů.cz se ale v ODS hovoří o mnohem nižší částce, než navrhuje Kalousek, zhruba jedné miliardě eur, tedy asi 25 miliardách korun. Premiér Petr Nečas již v minulosti naznačil, že pokud se má něco poskytnou MMF, tak mnohem méně než 90 miliard.

 

 

Vlastizrádná vláda

„Jakákoliv podpora současné eurozóně není ničím jiným než zbytečným litím peněz do černé díry, které nic neřeší,“ uvedla předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.

Suverenita dlouhodobě protestuje proti tomu, aby Česká republika ručila z peněz daňových poplatníků za dluhy, které občané ČR nezpůsobili a aby se přesouvaly další pravomoci české vlády a českého parlamentu na orgány Evropské unie (de facto do rukou politických špiček Německa a Francie). Ve středu od 9 hodin proběhne proti tomu před Úřadem vlády demonstrace Suverenity.

„S velkým znepokojením sledujeme konflikt politické reprezentace kolem půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu i kolem projednávání smlouvy o fiskální unii. Obáváme se, že ODS v čele s premiérem Nečasem se zachová stejně věrolomně, zbaběle a vlastizrádně jako v případě Lisabonské smlouvy, o které přitom dnes sám premiér Nečas říká, že byla slepou uličkou. U obhájců německých zájmů Schwarzenberga a Kalouska mě to ani nepřekvapuje,“ dodala Bobošíková.

200 miliard eur

Lídři států EU se v prosinci dohodli v Bruselu, že Mezinárodnímu měnovému fondu poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku asi 200 miliard eur, která bude použita na záchranu eura. Závazně však jen země eurozóny potvrdily sumu 150 miliard. Podílet se na půjčce ihned odmítly Velká Británie a Bulharsko.

Na Česko by podle původních představ unie připadlo půjčit asi 3,5 miliardy eur z devizových rezerv. Tato suma však u českých politiků narazila a o účasti a výši půjčky se rozpoutala politická a ekonomická debata. Podle expertů je navrhovaná suma půjčky 1,5 miliardy eur odpovídající možnostem České republiky. Půjčka v této výši by neměla vliv na kurz koruny a na bezpečné rozložení devizových rezerv.

Konečné slovo bude mít ČNB, která je na politických rozhodnutích zcela nezávislá. Pokud by ČNB odmítla vládě půjčku, musela by vláda hledat jiné řešení. Ta se zatím k půjčce vyslovala rezervovaně. Proti ní je i prezident Václav Klaus.